LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Het woningtekort neemt heel even af
Geplaatst op 09-10-2019
De komende jaren zal het woningtekort afnemen. Het aantal huishoudens groeit naar verwachting de komende jaren minder hard, waardoor het aantal woningen dat nu gebouwd wordt vanaf dit jaar al hoger uitvalt dan de extra vraag naar nieuwe woningen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Piek
In 2020 zal er een piek zijn in de groei van de woningvoorraad met 78 duizend extra huizen. Dat komt door de nieuwbouw en omdat er minder huizen verdwijnen door bijvoorbeeld het samenvoegen van woningen. In de jaren daarna is de groei naar verwachting ‘slechts’ 50 duizend woningen.
Van korte duur
Heel lang zal deze situatie dus niet duren. Na 2025 ligt de bouw van nieuwe woningen weer lager dan de groei van het aantal huishoudens. Het CBS en PBL verwachten dan dat het aantal woningen en huishoudens ongeveer gelijk op zullen lopen.
Regionale verschillen
Er zijn grote verschillen per regio. In Groningen bijvoorbeeld worden er vanaf 2030 meer woningen gesloopt dan bijgebouwd waardoor het woningtekort weer toeneemt. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant zal de woningproductie in de komende 20 jaar naar verwachting juist toenemen, en zelfs het hoogste zijn in Nederland. Zuid-Holland loopt daarbij op kop met 8 duizend nieuwe woningen per jaar.
75 duizend woningen
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat in de komende vijf jaar 75 duizend woningen per jaar worden gebouwd. Ze probeert dit plan te stimuleren door afspraken te maken met steden, regio’s, investeerders, bouwbedrijven en ontwikkelaars.