LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Verhuurders verkopen middenhuurwoningen na maatregelen
Geplaatst op 29-03-2023
Particuliere verhuurders zijn begonnen met het verkopen van hun bezit na de aankondiging van nieuwe maatregelen. Dit melden zowel de NOS als het Financieele Dagblad na een rondgang langs vastgoedbeleggers, makelaars en banken.
Huuropbrengst wordt te laag
Particuliere verhuurders, zowel grote als kleine beleggers, zeggen hun woningen te verkopen omdat de huuropbrengst door het kabinetsbeleid te laag wordt. Uit een rondgang van de NOS onder verhuurders blijkt dat het niet alleen gaat om de plannen van minister De Jonge om maximale huren in te voeren voor een groot deel van de huurwoningen in de vrije sector, maar ook om de verhoging van de vermogensbelasting op huizen die worden verhuurd. Die maatregel is dit jaar al ingegaan, de andere plannen moeten volgend jaar volgen.
Maatregelen tegen woekerprijzen
Het tarief voor de vermogensbelasting wordt jaarlijks verhoogd van 31 procent in 2022 naar 34 procent in 2025 over het fictieve totaalrendement, afhankelijk van de wijze waarop je jouw vermogen hebt verdeeld tussen sparen, beleggen en schulden. Dus in 2023 gaat het tarief een procentpunt omhoog naar 32 procent.
Het kabinet gaat komend jaar woekerprijzen voor huurhuizen tot ongeveer 1000 euro harder aanpakken. Nu geldt de huurprijsbescherming alleen voor sociale huurwoningen tot zo’n 760 euro, maar minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaat deze grens verhogen. De huidige woningnood leidt tot extreem hoge huren die niet meer in verhouding staan tot de kwaliteit en grootte van het huis. De Jonge vindt dat mensen met een middeninkomen tussen “wal en schip raken”, omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning en torenhoge prijzen moeten betalen in de vrije markt.
Rendement weg
“Verhuren wordt onaantrekkelijk”, zegt de 61-jarige Paul Uijtewaal, die drie woningen in Hilversum verhuurt. “Zo heb ik een woning die ik nu voor 1350 euro verhuur en die zou terugvallen naar 1000 euro, want die valt straks onder de middenhuurregels. En vervolgens word ik in box 3 hoger aangeslagen en dan is het rendement wat je had gehoopt helemaal weg.”
Zodra de zittende huurders vertrekken gaat hij verkopen. “Ik stop ermee en met de opbrengst koop ik vastgoed in een ander land, waar ik wel de spelregels vooraf kan vaststellen en waar iedereen zich eraan houdt.”
Merendeel woningen is koopwoning
Van alle woningen in Nederland was in 2021 zo’n 57 procent een koopwoning. Daarna volgen sociale huurwoningen: zo’n 34 procent. Zo’n 8 procent is een vrijesector-huurwoning. Die sector groeide de afgelopen tien jaar wel, in 2012 was nog maar 4 procent een vrijesectorwoning.