Financiële veiligheid

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Veilig financieel ouder worden (tips)

Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande vrouwen boven de 80 grote kans lopen om slachtoffer te worden van financieel misbruik. De belangrijkste reden is onwetendheid: onbekendheid met geldzaken, moeite met online betalingen en pinautomaten.

Tips

Het maakt je kwetsbaar: als je afhankelijker wordt van anderen door lichamelijke of geestelijke beperkingen. Oplichters kunnen makkelijk hun slag slaan. Notarissen maken zich hiervoor op zowel landelijk als lokaal niveau sterk samen met onder meer Veilig Thuis, seniorenorganisaties, banken, bewindvoerders en mentoren. Zelf kun je ook maatregelen nemen om veilig financieel ouder te worden:

Neem een aparte huishoud- of leefgeldrekening naast je eigen bankrekening

Naar deze rekening wordt maandelijks een bepaald bedrag overgemaakt, dat bijvoorbeeld door de mantelzorger gebruikt kan worden voor de boodschappen. Een hoger bedrag opnemen is niet mogelijk.

Vraag de bank om iemand ‘meekijk-rechten’ op uw bankrekening te geven

Degene die meekijkt, kan dan in de gaten houden of er geen misbruik wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een familielid, zoals één van de kinderen.

Neem geen en/of-bankrekening met iemand anders dan je partner

Die ander kan dan namelijk zonder jouw toestemming of medeweten geld opnemen van zowel je bankrekening als de bijhorende spaarrekening. Bij misbruik kan de bank hier niets tegen doen. Je hebt immers zelf bepaald om samen met die ander een rekening te openen en hiervoor getekend.

Stel een levenstestament op

Onze notaris adviseert om in ieder geval een levenstestament op te stellen. Hierin kun je financieel misbruik natuurlijk niet helemaal uitsluiten, maar je verkleint wel de kans om slachtoffer te worden. Je laat namelijk vastleggen welke bevoegdheden iemand heeft in bepaalde situaties.

Wil je hierbij advies van ons? We helpen natuurlijk graag!