LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Tweeverdieners vanaf volgend jaar misschien hogere hypotheek
Geplaatst op 05-08-2020
Vanaf 2021 kunnen tweeverdieners misschien een hogere hypotheek afsluiten. Het kabinet wil dat het laagste inkomen zwaarder meeweegt in de berekening voor de maximale hypotheek. Dit wordt mogelijk gemaakt door een wijziging van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Daarnaast moet de hoogte van de studieschuld minder effect hebben.
Verruiming financieringsruimte
Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag heeft ingediend. Op dit moment telt het laagste inkomen voor 80 procent mee, maar volgens het voorstel moet dat 90 procent worden. Dit ligt in lijn met het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). In de praktijk betekent dat een verruiming van de financieringsruimte voor tweeverdieners. Daardoor kunnen zij straks meer lenen voor de aanschaf van een woning.
Studieschuld weegt minder zwaar
Bij het vaststellen van de financieringslast moeten hypotheekaanbieders rekening houden met andere financiële verplichtingen van de consument. Daar vallen ook studieleningen onder. Begin juli adviseerde het budgetinstituut de Tweede Kamer dat de studieschuld minder zwaar moet wegen op de maximale hypotheek. Die factor is al jaren niet meer gewijzigd terwijl de rente in die tijd flink is gedaald. Volgens DUO weegt een studieschuld daardoor relatief zwaar op de hypotheek.
In de praktijk betekent dit nieuws dat tweeverdieners met een inkomen van 36 duizend euro en 24 duizend euro vanaf volgend jaar veel meer kunnen lenen voor een huis. Zonder studieschuld ligt hun maximale hypotheek 7.571 euro hoger, op 292.571 euro, doordat het laagste inkomen zwaarder mag meetellen. Dat berekende De Hypotheker voor NU.nl.
Als ze wel een studieschuld hebben, gaan ze er nog meer op vooruit. Met een studieschuld van 10.000 euro mogen ze volgens de oude regeling, waarbij het tweede inkomen al wel meetelt voor 90 procent, 271.566 euro lenen. Met de nieuwe regeling zou dat 273.066 euro zijn, dus 1.500 euro meer.