LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Splitsen van je onderneming: hoe werkt het?
Geplaatst op 07-11-2018
Als je onderneming groeit, kun je overwegen om je bedrijf te splitsen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Maar hoe werkt splitsen eigenlijk? Een splitsing klinkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken op zowel financieel, fiscaal als juridisch gebied. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.
Waarom splitsen?
Als je bedrijf jarenlang groeit, kan je onderneming moeilijker bestuurbaar worden. Dat kan zijn vanwege de omvang, maar ook omdat er verschillende activiteiten zijn. Splitsing kan het managen van de verschillende onderdelen dan makkelijker maken. Veel ondernemers willen hun bedrijf splitsen om zo de risico’s te spreiden. Is één van de bv’s verlieslatend of gaat deze zelfs failliet, dan is de kans groter dat de andere bv’s in de holding gewoon kunnen blijven draaien. Splitsing kan ook een goede optie zijn voor wie zijn bedrijf wil overdragen op de kinderen en elk kind een deel ervan wil geven. Soms is splitsen een noodzaak, bijvoorbeeld bij ruzie tussen de aandeelhouders.
Wanneer kan splitsen wel en wanneer niet?
Splitsen mag alleen als je daar een bedrijfseconomische reden voor hebt. Denk daarbij aan een herstructurering, verzelfstandiging van activiteiten of een overdracht. De inspecteur van de belastingdienst kijkt daar kritisch naar, want een splitsing mag niet ingezet worden om van (fiscale) schulden af te komen. Voor een splitsing is altijd een notariële akte nodig.
Soorten splitsing
Het splitsen van je bedrijf kan op verschillende manieren. Je bedrijf houdt op te bestaan en hieruit ontstaan twee of meer nieuwe bedrijven. Ook kun je je oude bedrijf laten voortbestaan en het hele vermogen over laten gaan naar twee of meer nieuwe rechtspersonen. De gevolgen van een splitsing zijn groot. Daarnaast kunnen de gevolgen zowel financieel, fiscaal als juridisch zeer verschillend zijn. We raden je dan ook aan om je hier goed over te laten informeren. Overigens kunnen alle rechtsvormen gesplitst worden. Dus naast de bv of de nv, kun je ook een stichting of een vereniging splitsen.