Schenken

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Schenken: via de notaris of zelf regelen?

Als je een schenking wilt doen aan een dierbare of een goed doel, is het belangrijk om dat goed te regelen. Hoe je dat doet, en of dat via de notaris gaat of niet, leggen we je graag uit.

Voordelen schenken via de notaris

  • Als je de schenking regelt via een notaris, weet je zeker dat het juridisch goed is geregeld.
  • Een notariële akte kan nooit kwijtraken en de notaris stelt vast dat je de schenking uit vrije wil doet. Je staat dan sterk, mocht er ruzie ontstaan en de zaak in de rechtbank belandt.
  • Je betaalt minder vermogensbelasting. Zit een groot deel van je vermogen in het huis? Dan betaal je over het vermogen boven de 50 duizend euro vermogensbelasting. Je kunt je vermogen kleiner maken met een schenking op papier bij de notaris.

Een nadeel kan zijn dat een op maat gemaakte schenkingsakte tijd en dus geld kost. De kosten van een scheidingsakte zijn afhankelijk van de wensen en situatie.

Schenken zonder de notaris

Je kunt een schenking ook zelf regelen. Het is dan wel verstandig om de schenking vast te leggen in een eigen overeenkomst: de onderhandse akte. Deze stel je samen met de ontvanger van de gift op. Als je dit zelf regelt, bespaar je op de notariskosten.

Nadelen onderhandse akte:

  • Een onderhandse akte kan kwijtraken, bewaar hem dus goed.
  • Een onderhandse akte heeft minder status in de rechtbank. Het kan gebeuren dat mensen in twijfel trekken of de schenking vrijwillig is gedaan.
  • Een onderhandse akte is niet geschikt voor elke soort schenking. Bij een schenking op papier is een notariële akte bijvoorbeeld verplicht.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!