LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
De positie van senioren op de woningmarkt
Geplaatst op 13-09-2017
Over-waarde gesproken
De woningmarkt maakt een inhaalslag. Het woningaanbod neemt af, de huizenprijzen stijgen en het lijken goede tijden. Toch is het voor onder andere senioren lastig om een hypotheek af te sluiten. Ook hebben zij vaak overwaarde in hun woning zitten waar ze niets concreets mee kunnen zonder te verhuizen. En daar is wel behoefte aan.
Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het overheidsbeleid stuurt daar ook op aan. Toch ervaren senioren de nodige problemen bij het verkrijgen van een hypotheek. Geldverstrekkers en de regelgeving zijn niet voldoende ingesteld op deze groeiende groep consumenten. Terwijl senioren in de toekomst juist langer door moet werken en te maken krijgen met bijvoorbeeld een deeltijdpensioen nemen banken deze verwachting niet mee bij een hypotheekaanvraag. Zij kijken standaard of de lasten van een annuïteitenhypotheek 30 jaar lang gedragen kunnen worden. Bovendien kijken zij naar de fictieve en niet naar de werkelijke woonlasten. Dit maakt dat vooral senioren minder kunnen lenen.
Oplossingen voor senioren?
Stef Blok, voormalig minister voor Wonen en Rijksdienst, kondigde in oktober 2016 de oprichting van het ‘Platform Maatwerk’ voor hypotheken aan. Binnen dit platform zoeken overheid, toezichthouders en marktpartijen samen naar knelpunten en oplossingen voor bijvoorbeeld senioren. Volgens Blok zijn vooral de geldverstrekkers aan zet: zij willen AOW’ers nauwelijks geld lenen bij een verhuizing of als zij hun huis willen ‘opeten’. Maar het staat de banken juist vrij om ‘gemotiveerd’ van de CHF-normen (zie kader) af te wijken. De Rabobank komt hiervoor als eerste met een oplossing: soepelere leenregels voor AOW’ers, waarbij de bank kijkt naar de werkelijke lastennorm in plaats van alleen naar de standaardregels. Simpelweg door te checken of het inkomen hoog genoeg is om de werkelijke hypotheeklasten te kunnen betalen. De eerste stappen voor senioren worden hiermee gezet. Hopelijk volgen steeds meer geldverstrekkers dit voorbeeld.
Wil je graag met ons in gesprek over jouw mogelijkheden? Wij adviseren je graag. Voor een goede toekomst!
De CHF-normen (Gedragscode Hypothecaire Financieringen) bepalen hoeveel hypotheek er verstrekt mag worden. Deze zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Sinds 2011 mag je bijvoorbeeld hooguit 50% van de woningwaarde lenen in de vorm van een aflossingsvrije hypotheek.