LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Levenstestament

Levenstestament

Wat zijn je opties?

Bij vragen kan je altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

Notarieel levenstestament

Vanaf € 290,-

Online akte opstellen

Online afrekenen

Tekenen bij de Notaris

Meer info Direct aanvragen

Maatwerk

Prijs op aanvraag

Volledig op maat gemaakt

Persoonlijk advies van Notaris

Notaris stelt de akte op

Offerte aanvragen

Snel en makkelijk

1. Denk na over wat je wilt
2. Kies één of meer vertrouwenspersonen
3. Volg de beslisboom Levenstestament
4. Nationale Notaris regelt verder alles voor je

Levenstestament

Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het is altijd verstandig om over een levenstestament na te denken. Zo houd je altijd de regie over je eigen leven.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin je vastlegt wat jouw wensen zijn wanneer je door omstandigheden zelf niet meer kan handelen en beslissen. Zo’n situatie kan bijvoorbeeld ontstaan door een beroerte, dementie of hersenletsel na een ongeval. Wanneer je op dat moment niet meer kunt aangeven wat je wilt en geen bewuste beslissingen meer kunt nemen over bijvoorbeeld medische, financiële of persoonlijke zaken, zal een ander dat voor je moeten doen. In een levenstestament leg je vast wie de persoon of personen zijn die namens jou mogen handelen en hoe je wilt dat ze dat doen.

Wat als ik niks regel?

Wanneer je geen levenstestament hebt opgesteld en er een situatie ontstaat dat je niet meer zelf kunt handelen, door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte, dan wijst een rechter een mentor, curator of bewindvoerder voor je aan. Jij hebt er geen invloed op wie dat wordt. Je weet dus ook niet of diegene in jouw ogen de juiste beslissingen zal maken over jouw medische behandeling, financiën en persoonlijke bezittingen. Een aangewezen curator of bewindvoerder moet bovendien steeds verantwoording afleggen aan de rechter, wat het moeilijk maakt om zaken snel te regelen.

Wat is het verschil?

Door het woord ’testament’ ontstaat er wel eens verwarring over het verschil tussen een ‘gewoon’ testament en een levenstestament. Het grote verschil is dat een levenstestament geldt bij leven en een gewoon testament gaat over de situatie na overlijden. In een levenstestament bepaal je dus NIET wie jouw erfgenamen zijn en wat je aan wie nalaat. Wat je WEL beschrijft, is wie er namens jou wat mag beslissen op het moment dat je tijdens leven zelf niet meer in staat bent om dat te doen. Bijvoorbeeld vanwege een ziekte zoals Alzheimer of een ongeval met hersenletsel tot gevolg.

Waarom via de notaris?

Voor veel zaken is een notarieel levenstestament nodig en als dat er niet is, moet jouw vertrouwenspersoon alsnog langs de rechter om zaken goed voor je te regelen. Bovendien ben je er bij Nationale Notaris zeker van dat je geen belangrijke zaken vergeet of per abuis verkeerd vastlegt. Externe partijen kunnen bovendien via het Centraal Levenstestamentenregister zien bij welke notaris het levenstestament is opgemaakt en via deze weg controleren of jouw vertrouwenspersoon een officieel document in handen heeft.

filed under: