LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Hoe bepaal ik na mijn overlijden wat er gebeurt met mijn digitale profielen?
Geplaatst op 18-08-2021
Het is aan te raden om te bepalen wat er na je overlijden gebeurt met je Facebook, Twitter, LinkedIn en andere online accounts. Wil je je profiel verwijderen of wil je een gedenkpagina? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je na je overlijden digitaal voortleeft.
Social media testament of digitale kluis
De notaris heeft voor jouw digitale nalatenschap een social media testament of digitale kluis. Daarin leg je vast:
- Welke online profielen je hebt;
- Je gebruikersnamen en wachtwoorden;
- Wat er na je overlijden mee moet gebeuren (verwijderen of een gedenkpagina inrichten) en wie jouw ‘social media executeur’ is: een van je nabestaanden of de notaris.
Lijstje bijhouden
Je kunt natuurlijk ook zelf een lijstje bijhouden van alle sites waar je een profiel of account hebt. Bewaar dit op een plek die gemakkelijk vindbaar is voor je nabestaanden. Je gebruikersnaam en een bewijsstuk van je overlijden is voor social mediadiensten meestal genoeg om je profiel te verwijderen.
Instellen per platform
Vaak kun je in een socialmediaplatform instellen wat er na je overlijden met je account gebeurt. Bij Google kun je bijvoorbeeld aangeven wat er met je gegevens moet gebeuren na een bepaalde periode waarin je niet hebt ingelogd. En bij Facebook kun je een contactpersoon benoemen voor je profiel na je overlijden.