LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Ook wel eens aan een goed doel gedacht?
Geplaatst op 04-02-2015
Als notaris krijg ik vaak diverse vragen over nalatenschap. Mensen willen veelal zelf bepalen wie hun erfgenamen zijn of wie juist niet. Een testament zorgt ervoor dat alles duidelijk wordt vastgelegd, anders bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.
Veel mensen geven wel eens iets aan het goede doel. Ze doen iets in de collectebus of maken geld over naar aanleiding van een actie op de televisie. Anderen hebben een band met een goed doel en steunen dat structureel. Of ze bestemmen (een deel van) hun nalatenschap voor één of meer goede doelen. Zo dragen ze ook na hun overlijden bij aan een betere wereld. Nalaten aan een goed doel kan alleen via een testament geregeld worden. Een eigen handgeschreven verklaring, of ook wel codicil genoemd, is niet voldoende.
Er bestaan twee manieren om na te laten aan een goed doel. Je kunt ervoor kiezen om het goede doel erfgenaam maken. Het goede doel heeft dan als (mede)erfgenaam alleen of samen met andere erfgenamen recht op de hele nalatenschap. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. In de praktijk zal het goede doel een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden, om zo niet met het eigen vermogen aansprakelijk te zijn voor de schulden van de nalatenschap.
Je kunt er ook voor kiezen om het goede doel een legaat te schenken. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook een goed (bijvoorbeeld een huis), of een waardevol voorwerp zoals een schilderij. Ook een legaat moet in een testament worden vastgelegd. In dat geval is het goede doel benoemd als legataris in het testament. Voor een legaat is beneficiaire aanvaarding niet nodig.
Ik kan me heel goed voorstellen dat je vooraf graag goed geïnformeerd wilt worden over de mogelijkheden om te schenken aan een goed doel. Ik leg je graag uit wat er allemaal mogelijk is en wat ik als notaris voor je kan doen.
Henk Broekema – Notaris
Nationale Notaris Groningen