Nalaten goed doel

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Nalaten aan een goed doel, zo doe je dat

We zien het steeds vaker in onze praktijk: mensen die na hun overlijden (een deel van) hun geld aan een goed doel willen geven. Dat kan een organisatie, stichting of vereniging dichtbij zijn, maar ook ver weg. Hoe dan ook, deze mensen vinden het fijn om na hun overlijden bij te kunnen dragen aan iets wat zij persoonlijk belangrijk vinden. Wil jij dit ook? Dat kan, via onderstaande stappen. 

Stap 1: Kies het goede doel dat je wilt steunen

Je kunt een of meerdere goede doelen selecteren waar je geld of goederen aan wilt nalaten. Bijvoorbeeld een organisatie op het gebied van cultuur, gezondheid, onderwijs of natuur. Iedereen heeft daarin zijn eigen voorkeuren. Heb je inspiratie nodig, kijk dan eens op www.goededoelen.nl. Goed om te weten: goede doelen met ANBI status hoeven geen erfbelasting te betalen over het geld of de spullen die zij krijgen uit iemands nalatenschap. Alles wat jij nalaat aan zo’n goed doel kunnen zij dus in zijn geheel gebruiken voor hun activiteiten, zonder dat er een deel naar de Belastingdienst gaat.

Stap 2: Bepaal de manier waarop je na wilt laten aan het goede doel

Dit is een belangrijke. Er zijn namelijk verschillende manieren om na te laten aan jouw goede doel(en). Je kunt bepalen dat een specifiek deel van jouw vermogen, jouw huis of spullen naar jouw goede doel(en) gaat. Welke deel of welk bedrag dat is, stel je van te voren vast. Dit noem je een legaat. Een andere manier is dat je een goed doel tot (mede-)erfgenaam maakt. Dat houdt in dat het goede doel, samen met de eventuele andere erfgenamen, recht heeft op jouw hele erfenis. Dat wil zeggen: de bezittingen en de schulden. Die worden dan na jouw overlijden verdeeld onder alle erfgenamen.

Stap 3: Laat je testament opmaken bij de notaris

Geld of spullen nalaten aan een goed doel kan alleen als je dit duidelijk hebt gemaakt in je testament. Dit testament moet door de notaris worden opgemaakt. Wij raden je aan om in je testament ook een executeur te benoemen. Dit is iemand die onder andere verantwoordelijk is voor de afhandeling van jouw nalatenschap en het uitkeren van legaten, bijvoorbeeld aan jouw goede doel(en). Zo bouw je extra zekerheid in dat het straks allemaal goed geregeld wordt, op de manier zoals jij dat wilt.

Meer over je testament

In jouw testament komt te staan wat jij wilt dat er met jouw geld, huis, bezittingen en schulden gebeurt na jouw overlijden. Bij het maken van je testament geven we je goed advies over de mogelijkheden die je hebt en over de (fiscale) gevolgen van jouw beslissingen voor jouw erfgenamen. Daarna stelt de notaris een voorlopige versie op van jouw testament. Is alles duidelijk en ben je hiermee akkoord, dan onderteken je het testament. De notaris zorgt er vervolgens voor dat jouw testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. In dit register wordt bijgehouden wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris.

Heb je vragen over nalaten aan een goed doel of over je testament? Neem dan gerust contact met ons op.