LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Een mantelzorgwoning (laten) bouwen: hoe werkt dat?
Geplaatst op 13-10-2021
Het zorgen voor een ziek familielid of vriend is zwaar, zeker als je ook nog regelmatig ver moet reizen. Een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis bouwen, zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Maar hoe werkt dat precies?
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van jouw huis. De woning is bedoeld voor degene die je verzorgt, maar je kunt het ook omdraaien. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis.
Kant-en-klaar of zelf bouwen?
Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin te (laten) plaatsen, maar je kunt ook een aanbouw aan je huis laten bouwen of een bestaande ruimte ombouwen tot een woning, zoals een garage.
Welke regels zijn er?
Als je een mantelzorgwoning wil bouwen op je eigen terrein, dan hoef je dat niet aan de gemeente te laten weten. Je hebt geen vergunning nodig.
Er gelden wel regels:
– Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
- – Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.
Lees hier meer over de financiële en fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning. Wil je meer informatie? We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.