Kun jij jouw aflossingsvrije hypotheek betalen?

Uit een onderzoeksrapport van de AFM blijkt dat 78.000 huishoudens met een aflossingsvrije lening het gevaar lopen op einddatum niet te kunnen herfinancieren. Hierdoor kan deze grote groep in financiële problemen komen. Voor deze mensen biedt Duokoop de oplossing! 

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek? 

Een hypotheek is een lening van de bank welke je over de looptijd van je hypotheek dient terug te betalen. Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks enkel rente betaalt. Je bent dus niet verplicht om maandelijks een bedrag van je hypotheek af te lossen, maar dit mag wel. Hierdoor zijn je maandlasten een stuk lager dan bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Wel ben je aan het eind van de looptijd uiteraard verplicht om je hypotheek af te lossen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aflossing van je hypotheek. Voor veel huishoudens is de openstaande hypotheeksom aan het eind van de looptijd te hoog om in één keer af te lossen.

Financiële veiligheid

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Vaak informeert de hypotheekaanbieder jou 6 maanden tot 1 jaar van tevoren dat de einddatum van jouw hypotheek in zicht komt. Bespreek dan met jouw hypotheekadviseur de mogelijkheden om jouw hypotheek in één keer af te lossen.

Kun je aan het eind van jouw aflossingsvrije hypotheek de openstaande schuld niet betalen? Dan zijn er aantal mogelijkheden.

Let op: het kan zijn dat niet alle opties in jouw situatie mogelijk zijn, neem hiervoor contact op met jouw hypotheekadviseur!

Aflossingsvrije hypotheek verlengen

In sommige gevallen is het mogelijk om jouw aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Hiervoor moet jij voldoen aan de voorwaarden van jouw geldverstrekker. De geldvertrekker kijkt dan naar jouw (toekomstige) inkomen, de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Als jij je hypotheek lang geleden hebt afgesloten, is het mogelijk dat je bij een andere geldverstrekker goedkoper uit bent. Dat gaat alleen niet zomaar, want de meeste banken zitten hier niet op te wachten. Het oversluiten van je hypotheek is dan ook afhankelijk van de voorwaarden van de nieuwe geldverstrekker. Meestal mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan de helft van de woningwaarde.

Aflossingsvrije hypotheek ‘delen’ 

Als je jouw hypotheek niet kunt betalen, kun je gebruik maken van het Duokoopfonds. Zo betaal je alleen voor het deel dat jij zelf koopt, namelijk alles boven de grond, zoals het huis. Het deel dat jij aan Duokoop verkoopt, de grond, mag je gebruiken alsof het van jou is. Over dit deel betaal je maandelijks het Duokoopfonds. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar.

Kun jij straks jouw aflossingsvrije hypotheek nog betalen? 

Doe de scan! Door een aantal vragen te beantwoorden op de website van Vereniging Eigen Huis ontdek je of je straks financieel tekort komt en in actie moet komen of niet.

Meer informatie over Duokoop

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt, die bekend is met Duokoop.