LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Minder huwelijken, wel vaker naar de notaris
Geplaatst op 03-07-2019
Daalde het aantal huwelijkse voorwaarden in 2018 nog drastisch, in het eerste kwartaal van 2019 zien we weer steeds meer stellen op onze kantoren die samen met ons huwelijkse voorwaarden willen opstellen. Deze trend lijkt een gevolg van de Wet Beperkte gemeenschap van goederen, die op 1 januari 2018 is ingegaan.
In heel 2018 zijn 4.774 minder huwelijkse voorwaarden gemaakt dan in 2017: een daling van bijna 30 procent. In het eerste kwartaal van 2019 zijn 13 procent meer huwelijkse voorwaarden gemaakt dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is te zien in de factsheet akten van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Er werd in Nederland overigens wel minder getrouwd, zo blijkt uit cijfers van het CBS: in het eerste kwartaal van 2019 lag het aantal huwelijken 10% lager dan in het eerste kwartaal van 2018.
Niet meer automatisch in gemeenschap van goederen
Dat gehuwden vaker naar de notaris gaan, heeft te maken met de Wet Beperkte gemeenschap van goederen die sinds 1 januari 2018 van kracht is. Voor deze datum trouwde iedereen automatisch in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden waren van jullie samen, ook de bezittingen en schulden die vóór het trouwen van jullie persoonlijk waren. Ook schenkingen of erfenissen die je ontving voor en tijdens het huwelijk waren van jullie samen (tenzij de schenker anders had bepaald of in het testament iets anders was aangegeven).
Wat is van jou en wat van mij?
Met de nieuwe wet is dat anders. Wie op of na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt, trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat voor jullie huwelijk van jou was, van jou blijft. Ook schenkingen of erfenissen die je ontvangt voor én tijdens jullie huwelijk, zijn van jou persoonlijk (tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven). Alleen bezittingen en schulden die je na het trouwen krijgt, zijn van jullie samen. Wil je toch liever in algehele gemeenschap van goederen trouwen en zelf afspraken maken over bezittingen en schulden? Dat kan. Je regelt dat via huwelijkse voorwaarden bij de notaris.
De nieuwe wet en je eigen bedrijf
Ook voor ondernemers blijven huwelijkse voorwaarden van belang. Langs deze weg kun je zakelijk en privé gescheiden houden. Als je je onderneming al had voordat je trouwde, dan blijft deze onder de nieuwe wet buiten de beperkte gemeenschap van goederen. Maar let op: dat ligt anders voor de winst die je maakt met je bedrijf. De wet bepaalt dat als het ondernemingsvermogen buiten jullie gemeenschap van goederen valt, de ondernemer een redelijke vergoeding moet inbrengen voor de kennis, vaardigheden en arbeid die hij/zij heeft aangewend. De vraag is natuurlijk wat een ‘redelijke vergoeding’ is. Om deze discussie te omzeilen, is het belangrijk dat jullie hier afspraken over maken en vastleggen in de huwelijkse voorwaarden.