LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Heb jij al een definitief energielabel?
Geplaatst op 26-02-2015
Iedereen die een huis wil kopen of verkopen krijgt te maken met het energielabel. Al je je huis gaat verkopen, dan ben je bij verkoop verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Als koper van een huis wil je graag weten hoe hoog je woonlasten worden en energiekosten bepalen daar een steeds groter deel van. Het energielabel laat direct zien of een huis zuinig of onzuinig is.
Voorlopig energielabel
Alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, hebben inmiddels van de rijksoverheid een voorlopig energielabel per post thuisgestuurd gekregen. Aan dit label kun je zien hoe energiezuinig jouw woning is ten opzichte van soortgelijke woningen. Bij het voorlopige energielabel is rekening gehouden met het type woning, bouwjaar, de oppervlakte en andere geregistreerde kenmerken van de woning. Er is ook gekeken naar de energiebesparende maatregelen die gemiddeld getroffen zijn. Het voorlopige label is opgedeeld in gradaties. Het G-label is het slechtst (minst zuinig) en het A-label het best (meest zuinig). Toch kan het werkelijke label nog een aantal klassen afwijken van het voorlopige label.
Definitief energielabel
Via www.energielabelvoorwoningen.nl kun je in 10 stappen de woningeigenschappen aanpassen. Dit doe je met je DigiD. Aan het eind krijg je een definitief label te zien, maar hieraan kun je nog geen rechten ontlenen. In het systeem kun je een erkend deskundige selecteren en die zorgt dat het label na controle definitief wordt. Vergeet niet om digitaal bewijsmateriaal, zoals bijvoorbeeld foto’s of facturen mee te sturen. Als alles akkoord is, is het definitieve label 10 jaar geldig.
Boete
Bij verkoop van je huis, moet je aan de koper laten zien welk energielabel je woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 400. Wil je hierover meer weten? Bekijk dan de website www.energielabel.nl/woningen/. Je kunt hier ook tips vinden om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken.