LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Eerst het energielabel, dan op funda

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: het vaststellen van het energielabel voor woningen verandert vanaf januari 2021. Maar dat is niet het enige, er verandert nog iets belangrijks met betrekking tot het energielabel in advertenties.

Energielabel vóór plaatsing op commerciële media

Nu geldt dat het verplicht is om in advertenties het energielabel te vermelden wanneer deze reeds is afgegeven, maar daar komt verandering in. Het wordt namelijk verplicht om de energieprestatie van het gebouw of een gedeelte ervan te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van het gebouw of een gedeelte daarvan. Deze vermelding is niet meer afhankelijk van het feit of er al een geldig energielabel is afgegeven zoals nu nog wel het geval is.

Er moet dus eerst een energielabel zijn afgegeven, voordat de woning op funda kan verschijnen. Bij verkoop zonder advertenties, bijvoorbeeld bij onderhandse verkoop, geldt deze verplichting niet.

Wat betekent dit concreet?

De verplichting om het label te verkrijgen, komt eerder in het proces te liggen. Als een woningeigenaar het object op commerciële media onder de aandacht wil brengen (bijvoorbeeld op Facebook of funda), dan dient het label al aanwezig te zijn. Niet pas op het moment van transport.

Hoe krijg ik na 1 januari 2021 een energielabel voor mijn woning?

Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:

  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen  aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Kosten

De kosten voor een energielabel komen straks naar verwachting bij een eengezinswoning uit op gemiddeld 190 euro. Bij appartementen gaat het om gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel. De gemiddelde prijs wordt na 1 januari 2021 duidelijk.