LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Een samengesteld gezin: denk ook aan het testament!

17 juni vindt voor de tweede keer de Dag van het Erfrecht plaats. Deze dag staat in het teken van  een deskundige begeleiding bij de afwikkeling van een erfenis. Wij wijzen je in dit kader graag op een onderwerp dat vaak niet helemaal duidelijk is: stiefkinderen erven niks van jou, maar daar kun je wel iets aan doen.

Eigen kinderen

Wettelijk gezien krijgen kinderen pas spullen uit jouw nalatenschap als beide partners zijn overleden. Als je iets anders wilt regelen voor je kinderen, kun je dat in een testament opnemen. Je kunt daarin bijvoorbeeld opnemen dat jouw kinderen bepaalde spullen of geld voor een studie krijgen.

Hertrouwen

Ook kun je in het testament bepalen dat jouw kinderen hun geld uit jouw nalatenschap krijgen als je partner (de stiefvader of -moeder van je kinderen) na jouw overlijden hertrouwt. Kinderen kunnen op dat moment ook hun wilsrechten uitoefenen als ze bepaalde spullen willen hebben.

Stiefkinderen

In tegenstelling tot eigen kinderen, zijn stiefkinderen geen erfgenamen. Als je wilt dat jouw stiefkinderen evenveel krijgen als jouw eigen kinderen, dan kun je ze benoemen dat erfgenamen in het testament. Je kunt daarin ook opnemen dat ze meedelen in de wettelijke verdeling. De stiefkinderen hebben dan evenveel recht op hetzelfde deel als jouw eigen kinderen. Ook kun je de stiefkinderen tot erfgenaam benoemen voor een kleiner of groter deel dan jouw eigen kinderen.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Voor stiefkinderen gelden automatisch dezelfde vrijstellingen voor de erfbelasting als voor jouw eigen kinderen. Dit geldt ook voor de stiefkinderen van ongehuwde samenwoners. Dan moet er wel naast een testament ook een samenlevingscontract zijn èn het overlijden van jou of jouw partner moet de oorzaak zijn van het einde van die samenleving.