LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Drie manieren om geld na te laten aan een goed doel
Geplaatst op 10-04-2019
Steeds meer mensen kiezen ervoor om geld na te laten aan een of meerdere goede doelen. Dat kan een internationale organisatie zijn, maar ook een doel dichtbij huis zoals de lokale reddingsbrigade of het museum in jouw stad. Welk goed doel je ook kiest, geld nalaten aan een goed doel kun je op verschillende manieren doen. Kies de methode die het beste bij je past en leg dat vast in je testament.
Mogelijkheden tot nalaten
Allereerst kun je een goed doel als (mede)erfgenaam opnemen in je testament. Hiermee geef je het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Je kunt er ook voor kiezen om een vast bedrag toe te kennen aan het goede doel. Een derde en minder bekende mogelijkheid om geld na te laten aan een goed doel is het oprichten van een Fonds op Naam. Een Fonds op Naam is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht die je zelf kunt formuleren. Denk daarbij aan onderzoek naar een bepaalde ziekte of hulp aan een specifiek gebied. Om ervoor te zorgen dat jouw geld na jouw overlijden ook inderdaad op de juiste plek komt, is het belangrijk om je wensen vast te leggen in een testament.
Meer over het Fonds op Naam
Jouw Fonds op Naam wordt ondergebracht bij een stichting van het goede doel dat je wilt steunen. Dat heeft als voordeel dat je zelf geen stichting hoeft op te richten en dat je geen omkijken hebt naar de administratie. Je kunt een Fonds op Naam via je testament tot stand laten komen. Maar je kunt ook al bij leven een Fonds op Naam oprichten. Het leuke is dat je dan zelf kunt zien wat er met jouw geld gebeurt. Meestal neemt het goede doel dat je kiest alle kosten voor het instellen van een Fonds op Naam voor zijn rekening. Hier vallen ook de notariskosten onder.
Fiscaal aantrekkelijk nalaten
Veel goede doelen hebben de ANBI-status en betalen daarom geen erfbelasting. Dat betekent dat jouw geld geheel ten goede komt aan het door jou gekozen goede doel. Schenk je bij leven aan een goed doel met de ANBI-status, bijvoorbeeld via een Fonds op Naam, dan mag je deze bedragen onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de inkomstenbelasting.