LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
Dit zijn de verschillende clausules die je kunt tegenkomen in de koopakte
Geplaatst op 27-10-2023
Als je een nieuwe woning gaat kopen, kunnen er termen voorbijkomen die je niet dagelijks hoort. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende clausules tegenkomen in de koopovereenkomst, zoals de ‘ouderdomsclausule’ of de ‘asbestclausule’.
Het is belangrijk dat je precies weet waarvoor je tekent. Onze notaris helpt je daar natuurlijk graag bij, maar we zetten ze ook voor je op een rijtje. Dit zijn de verschillende clausules die je kunt tegenkomen in de koopakte.
Aansprakelijkheid
Bij de verkoop van een huis verklaart de verkoper in een koopakte dat de woning geschikt is voor normaal gebruik. Ontdek je na de koop een gebrek waardoor dit niet het geval is, en was dit gebrek voor de koop al aanwezig? Dan kan de verkoper aansprakelijk zijn.
Bij de verkoop van een ouder huis kan de verkoper bepalingen in het koopcontract opnemen om in bepaalde gevallen onder die aansprakelijkheid uit te komen. Zo’n bepaling heet een clausule. Deze clausules staat niet standaard in de model koopovereenkomst. Ze kunnen aan de koopovereenkomst worden toegevoegd op verzoek van de verkoper en in overleg met de koper.
Ouderdomsclausule
Een ouderdomsclausule wijst erop dat je een oude woning koopt, die niet dezelfde bouwkwaliteit heeft als een nieuwe woning. Het geeft aan dat de koper bekend is met het feit dat oudere woningen vaak gebreken hebben die niet altijd zichtbaar zijn. De aansprakelijkheid van de verkoper wordt door de opname van een ouderdomsclausule beperkt, mochten er zich na de verkoop (verborgen) gebreken voordoen. Het gaat hierbij om gebreken waarvan de verkoper niet op de hoogte was ten tijde van de verkoop.
Asbestclausule
Koop je een huis dat voor 1980 is gebouwd? Dan krijg je misschien te maken met asbest. Zo lang er geen vezels vrijkomen is het niet schadelijk, maar bij een verbouwing kan dat wel gebeuren. Het is dan noodzakelijk asbest te laten saneren en dat kan veel geld kosten.
Verkopers van een ouder huis willen geen risico lopen om aansprakelijk te worden gesteld voor deze asbestsanering. Zij kunnen daarvoor een asbestclausule in het koopcontract opnemen. In deze clausule staat bijvoorbeeld dat de verkoper niet weet of er asbesthoudende materialen in het huis zijn. Bij het kopen van een woning met deze clausule, verklaar je dat je weet dat er asbest in de woning aanwezig kan zijn en dat je de verkoper niet aansprakelijkheid stelt voor de gevolgen daarvan. Als de verkoper wel weet dat er asbest in de woning verwerkt is, dan moet hij dat melden.
Niet-zelfbewoningsclausule
Het kan ook voorkomen dat de verkoper nooit zelf in de woning heeft gewoond. Bijvoorbeeld als een woningcorporatie of belegger een voormalige huurwoning verkoopt. De verkoper weet daardoor niets van eventuele gebreken. Ook met deze clausule beperkt de verkoper zijn aansprakelijkheid.
As is where is clausule
De clausule ‘as is, where is’ wordt gebruikt in koopovereenkomsten van woningen om zo min mogelijk garanties te geven aan een koper. In deze clausule staat dat de koper de woning koopt in de staat waarin deze zich bevindt op het moment van overdracht. Met andere woorden, de verkoper geeft geen garanties met betrekking tot de onroerende zaak. De koper aanvaardt de onroerende zaak “zoals deze is” en neemt alle risico’s met betrekking tot eventuele gebreken of tekortkomingen op zich. Deze clausule is bijvoorbeeld te vinden bij woningen die grondig gerenoveerd moeten worden.