LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.
De WLZ bijdrage: houd hem laag!
Geplaatst op 24-04-2015
We betalen steeds meer mee aan onze zorgkosten. En zeker wanneer je veel eigen vermogen hebt kan de eigen bijdrage snel oplopen. Bijvoorbeeld bij de verplichte eigen bijdrage WLZ. Laten we eens kijken wat je kunt doen om de kosten hiervoor zo laag mogelijk te houden. Wat is er mogelijk? En is dat gunstig?
Wanneer je (later) in een zorginstelling moet verblijven is er de verplichte eigenbijdrage WLZ (Wet Langdurige Zorg) voor ouderen met een vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de hoogte van de bijdrage vast en int deze. De berekening is gebaseerd is op het verzamelinkomen (plus 8% van de grondslag sparen en beleggen) van twee jaar geleden. Zorg er dus altijd voor dat het CAK op de hoogte is van jouw actuele situatie om onnodig hoge kosten te voorkomen. Maar wat kun je nog meer doen?
Verklein jouw vermogen
Heb je een laag inkomen, maar veel spaargeld? Dan betaal je een hogere eigen bijdrage. Dat is natuurlijk zonde van jouw spaargeld. Je kunt er daarom aan denken om ‘met de warme hand’ een bedrag aan jouw (klein)kind te schenken. Zo verklein je jouw vermogen en betaal je een minder hoge eigenbijdrage WLZ. Let er wel op dat je slim gebruikmaakt van de vrijstellingen, zodat jouw (klein)kind géén schenkbelasting over de schenking hoeft te betalen. Wanneer jouw vermogen vastzit in beleggingen of in een woning kun je schenken ‘op papier’. Zo houd je jouw geld in de portemonnee, zonder dat dit meetelt voor de WLZ bijdrage.
Neem jouw testament onder de loep
Denk nu alvast aan later: kijk jouw testament na en maak desnoods een nieuwe op. Want met een goed testament kan jouw vermogen direct na jouw overlijden, of dat van jouw partner, voor een groot deel worden doorgeschoven naar de kinderen. Zo houdt de langstlevende minder vermogen over en geldt er een lagere eigen bijdrage. Wanneer één van de ouders is overleden kan mogelijk ook het erfdeel worden opgeëist. Ook zo houd je minder vermogen over en is er minder eigen bijdrage verschuldigd. Let er wel op dat je in het testament regelt dat de kinderen dit erfdeel kunnen opeisen wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorgcentrum. Zo voorkom je dat ze niks meer kunnen als je bijvoorbeeld wordt opgenomen vanwege dementie.
Voorkomen is beter dan genezen
Kortom: wees goed voorbereid en zorg ervoor dat jouw totale vermogen (box 3) zo klein mogelijk is. Bedenk vooraf wel wat voor jou de eventuele nadelige gevolgen zijn van bijvoorbeeld schenken. Tenslotte wonen ouderen steeds langer zelfstandig en daalt het aantal dat wordt opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis de laatste jaren aanzienlijk. Misschien word je dus wel helemaal nooit opgenomen. Vraag je daarom goed af welke oplossing voor jou de moeite waard is, maar zorg zeker voor een goed testament en praat over jouw wensen met je naasten.
Voor meer informatie kun je uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee!
Heffingsvrij vermogen opgehoogd met ouderentoeslag
Heb je op 31 december de AOW-leeftijd bereikt of ben je ouder? En heb je vermogen? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een verhoging van het heffingsvrij vermogen: de zogenoemde ouderentoeslag. Let wel: deze ouderentoeslag vervalt vanaf 2016!