codicil

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Spullen nalaten met een codicil

Een kastje dat je hebt gekregen van je vader of een ketting die je grootmoeder ooit voor je kocht: spullen met grote emotionele waarde. Het is begrijpelijk dat je zelf wilt bepalen waar deze voorwerpen naartoe gaan na jouw overlijden. Dat kan met een codicil, maar wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat is een codicil?

Een codicil is een lijst van spullen waarin heel nauwkeurig wordt omschreven om welk voorwerp het gaat en wie het krijgt. Het gaat dus echt om voorwerpen, niet om geld. Een codicil kun je zelf opstellen en in je eigen huis bewaren. Ook kun je het codicil ter bewaring aan de notaris geven. Een nadeel van het bewaren in huis is namelijk dat het risico bestaat dat het document te laat wordt gevonden.

Voorwaarden codicil

Een codicil moet handgeschreven zijn. Je mag het dus niet op de computer maken. Elke pagina moet worden voorzien van een datum en handtekening. Alleen het originele document is rechtsgeldig. Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk wat je aan wie wilt nalaten. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Een codicil of testament?

Voor een codicil hoef je niet naar de notaris en het brengt geen kosten met zich mee. Daarnaast kun je het codicil zelf veranderen als je dat wilt. Echter, een codicil kan, in tegenstelling tot een testament, zoekraken of worden verduisterd. Erfgenamen kunnen net doen alsof ze niet weten dat er een codicil is. Als jij in je codicil hebt gezet dat je wilt dat de buurvrouw jouw sieraden krijgt, dan kan het gebeuren dat de buurvrouw dat nooit te weten komt. Ook kun je in een codicil geen executeur aanwijzen die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis.

Ga voor jezelf na welke keuze ervoor zorgt dat jouw spullen terechtkomen waar jij dat graag zou willen. Kom je er niet uit? Dan helpen we je natuurlijk graag.