Bedrijf verkopen

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Je bedrijf verkopen? Doe het zorgvuldig

Je hebt er waarschijnlijk jarenlang keihard voor gewerkt: de opbouw van je bedrijf. En dan komt er een dag waarop je besluit om je bedrijf te gaan verkopen. Dat is geen gemakkelijke stap. Emotioneel gezien, maar ook bij de praktische afhandeling komt veel kijken. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, raden we je aan de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen.

Jouw bedrijf is meer dan winst, omzet en het eigen vermogen op de balans. Potentiële kopers kijken bijvoorbeeld ook naar de kansen die jouw onderneming biedt, naar het klantenbestand en naar de reputatie die jouw bedrijf heeft. Het is daarom belangrijk om al die zaken goed in kaart te brengen. Zo vergroot je je kans op een goede verkoop.

Niet doorvertellen

Vaak worden alle gegevens bij elkaar gezet in een zogeheten verkoopmemorandum. Daarmee geef je potentiële kopers inzicht in jouw bedrijf. Omdat je hiermee veel prijs geeft over je bedrijf en over de financiën, is het verstandig om geïnteresseerden eerst geheimhoudingsovereenkomst te laten tekenen. Dit wordt ook wel een non-disclose agreement (NDA) genoemd. Door deze overeenkomst te tekenen, geeft de potentiële koper aan om de inhoud van het verkoopmemorandum geheim te houden.

De intentie is er

Ga je in onderhandeling met een potentiële koper en is deze serieus geïnteresseerd, dan komen daar afspraken uit over de volgende stappen. Daar wil je elkaar graag aan kunnen houden. Daarom leg je de gemaakte afspraken, de ontbindende voorwaarden en de te volgen procedure vast in een intentieverklaring. Dit vormt vaak eigenlijk al de basis voor de koop. Zorg daarom dat je je hierbij goed laat adviseren.

Bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername worden bezittingen, schulden en rechtsverhoudingen (zoals een huurcontract) overgenomen door de koper. Dit hoef je niet via een notariële akte te doen. Toch is dit wel een aanrader. Mocht de koper zijn verplichtingen niet na kunnen komen, dan kan de deurwaarder zonder tussenkomst van de rechter tot executie overgaan. Verkoop je met je bedrijf ook een pand? Dan moet de overdracht daarvan sowieso bij de notaris plaatsvinden.

Aandelenovername

Je kunt ook de aandelen van je bedrijf verkopen. Jouw onderneming blijft dan als rechtspersoon bestaan. Alle bedrijfsmiddelen (machines, transportmiddelen, gereedschappen, inventaris, vergunningen, etc) en je eventuele werknemers gaan mee over. Een aandelenoverdracht moet je verplicht regelen bij de notaris.

Een goede voorbereiding loont

Je bedrijf verkopen is veelomvattend en intensief. Als notaris kunnen we je daar op meerdere momenten goed bij helpen. Er komen namelijk altijd fiscale en juridische aspecten bij kijken. Wat is de beste rechtsvorm voor je bedrijf bij verkoop? Hoe behaal je het meeste fiscaal voordeel? Daarnaast weten we hoe je een goede intentieovereenkomst, koopovereenkomst of geheimhoudingsovereenkomst opstelt. Zorgvuldigheid en een goede voorbereiding loont!