VvE

LET OP. Dit artikel is ouder dan 1 jaar.

Appartement kopen? Vergeet de VvE niet

Koop je een appartement, dan ben je samen met de andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw. Om dat in goede banen te leiden, zijn er afspraken nodig. Dat gebeurt via de Vereniging van Eigenaars (VvE). Daar ben je automatisch lid van als je een appartement koopt. Waar moet je op letten bij de VvE voordat je een appartement koopt?

Als eigenaar van een appartement krijg je een splitsingsakte met daarin een nauwkeurige omschrijving van het gebouw. Hier hoort ook een tekening bij waarop de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die van de gemeenschappelijke ruimten duidelijk aangegeven staan. Daarnaast ontvang je een splitsingsreglement. Dit bevat de spelregels van de VvE, bijvoorbeeld over of je je woning mag verhuren en welke regels er gelden in de gemeenschappelijke ruimtes.

Onderhoud

Een actieve VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex waar je woont. Denk hierbij aan het onderhoud van een binnentuin, het schoonhouden van het trappenhuis en de hal en het onderhoud van installaties. Maar ook onderhoud aan de gevel en het dak valt onder de verantwoordelijkheid van de VvE.

Servicekosten

Om dit te bekostigen, betalen alle bewoners van het appartementencomplex maandelijks een bijdrage aan de VvE. Dit geld wordt gebruikt voor het klein onderhoud, de gezamenlijke kosten en de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast wordt er in een reservefonds gespaard voor groot onderhoud. Deze zogeheten servicekosten voor de VvE verschillen per appartementencomplex. Zorg dat je je goed informeert over deze maandelijkse kosten en over de regels die gelden binnen jouw appartementencomplex voordat je tot aankoop overgaat.

Wie bepaalt wat?

De VvE bestaat uit een bestuur en een ledenvergadering. Het bestuur zorgt voor de dagelijkse gang van zaken. Dit bestuur kan bestaan uit bewoners zelf. Soms besluit een bestuur om alle taken of een gedeelte daarvan uit te besteden aan een beheerder of beheerderskantoor. De ledenvergadering neemt onder andere besluiten over het onderhoud van het gebouw, keurt de jaarstukken goed en stelt de begroting vast voor het volgend boekjaar.

Hoe actief is de VvE?

Het is aan te raden om na te gaan hoe actief de VvE is in het gebouw waar jij mogelijk een appartement wilt kopen. Er bestaan namelijk ook ‘slapende VvE’s’. Is dat het geval, dan komt dat het onderhoud aan het gebouw meestal niet ten goede. Doe daarom navraag naar de jaarstukken, de notulen, het meerjarenonderhoudsplan en de grootte van het reservefonds van de VvE.